بازاریابی شبکه ای

پایگاه جامع نقد و بررسی شرکتهای بازاریابی شبکه ای

بازاریابی شبکه ای

پایگاه جامع نقد و بررسی شرکتهای بازاریابی شبکه ای

بازاریابی شبکه ای

بسم الله الرحمن الرحیم
شرکتهای بازاریابی شبکه ای، دارای ابعاد مختلفی میباشند که باید با رویکردی سیستمی مورد بررسی قرار گیرند. از جمله این ابعاد میتوان به مواردی چون ابعاد فقهی، قانونی، روانشناختی، اجتماعی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، اعتقادی و... اشاره کرد.
بی شک، بررسی بازاریابی شبکه ای بدون لحاظ ابعاد مختلف آن، عقیم و ناکارآمد خواهد بود.
این پایگاه در صدد بررسی ابعاد این مسئله با رویکرد انتقادی میباشد.

لینک کانال تلگرام:
t.me/onnetworkers

onnetworkers@

حکم شرعی Network Marketing

جمعه, ۱۹ دی ۱۳۹۳، ۱۰:۳۴ ق.ظ
خلاصه پرسش
آیا تجارت هرمی به شکل زیر جایز است؟ (یک تاجر در این شبکۀ هرمی، کاتالوگ کالا را همراه خود می‌برد و به مشتری عرضه می‌کند. اگر مشتری آن کالا ‌را پسندید می‌خرد و به دیگران معرفی می‌کند و شروع به کار تجاری می‌کند. و به همین صورت او هم دنبال مشتری می رود).
پرسش
من در اندونزی زندگی می کنم. چند شرکت شبیه شبکه بازاریابی گولد کوئست [GOLDQUEST] و (Network Marketing) و امثال آن در کشور ما فعالیت می‌کنند، که از چند سال پیش از طرف دولت ممنوع اعلام شده است. در بین اینها شرکتی است که به شکل بازاریابی شبکه‌ای (Network Marketing) اداره می‌شود، اما باید کالاهایی را بفروشند که مورد نیاز مردم است؛ مانند دارو، خمیر دندان، صابون و غیره. کالاهایی که به طور آزاد هم قابل خرید است و کسانی که عضویت ندارند هم می‌توانند از آن کالاها خریداری نمایند. یک تاجر در این شبکۀ هرمی کاتالوگ کالا را همراه خود می‌برد و به مشتری عرضه می‌کند. اگر مشتری آن کالا ‌را پسندید و برایش مفید واقع شود خود به خود دوست دارد آن کالا را به دیگران پیشنهاد خرید کند و شروع به کار تجاری می‌کند. و به همین صورت او هم دنبال مشتری می‌رود. بازاریابی شبکه‌ای معروف، بر این متد و روش نیست، بلکه بیشتر بازی پول و سرمایه گزاری کاذب و امثال آن است که برای کلک زدن و کلاه برداری از مشتری از این روش، نسخه برداری می‌کنند. که این تجارت ممنوع شده و در کشور ما اجازه فعالیت ندارد. خلاصه این‌که بازاریابی شبکه‌ای (Network Marketing) یا شبکه هرمی صرفا یک متد و روش است که اگر برای کلک و سرمایه گزاری کاذب و بازی پول باشد حتما به مشتری ضرر می‌رساند. ولی اگر جهت خرید و فروش کالای مفید و سودمند باشد قطعا مردم هم سود می‌برند. سؤال من آن است که، آیا تجارت شبکه‌ای و هرمی به شکلی که بیان شد، مانند بازاریابی شبکه‌ای معروف، بازی با پول است و حرام می‌باشد؟
پاسخ اجمالی

کسب درآمد ناشى از افزایش اعضا به صورت شبکه‌اى خواه از طریق عرضه کالا یا خدمات و یا دریافت حق عضویت ‏و یا بازاریابى و یا شیوه‌هاى مشابه دیگر (داخلى باشد یا خارجى و تحت هر نام و عنوانى) جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

کسب درآمد ناشى از افزایش اعضا به صورت شبکه‌اى خواه از طریق عرضه کالا یا خدمات و یا دریافت حق عضویت ‏و یا بازاریابى و یا شیوه‌هاى مشابه دیگر (داخلى باشد یا خارجى و تحت هر نام و عنوانى) جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فعالیّت مرموز اقتصادى شرکت گلدکوئست و سایر شرکت‌هاى مشابه داخلى و خارجى مشروع نمى‌باشد، و شبیه نوعى قمار و لاتار(بخت آزمائی) است. و شایسته شما عزیزان نیست که آلودۀ آن شوید. و کسانى که آلوده آن شده‌اند و سودى برده‌اند پول اوّلیه خود را از آن بر مى‌دارند، و بقیّه را به صاحبان اصلى آن مى‌رسانند. و اگر به آنها دست‌رسى ندارند، به سایر مال‌باختگانى که در این طرح شرکت کرده و متضرّر شده‌اند مى‌دهند. و اگر به آنها هم دست‌رسى ندارند، به نیّت صاحبان اصلى به فقرا صدقه مى‌دهند.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

جواب کلی نمی‌توان داد. باید اساسنامه و نوع تعامل این‌گونه شرکت‌های سرمایه گذاری دقیقاً روشن شود تا جواب مقتضی داده شود. به هر حال دادن پول در مقابل دلالی فردی که مشتری را به صورت مستقیم معرفی می‌کند اشکال ندارد و اگر در این معاملات قصد طرفین خرید و فروش واقعی نباشد، بلکه استفاده از پورسانت شاخه بعدی است صحیح نمی‌باشد، و گرفتن دلالی بابت آن هم اکل مال به باطل است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

جائز نیست.

 


[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.

 

نظرات  (۳)

سلام ایا روش جذبب شدن داخل یک مجموعه که باید زیر گروه شخص دیگر باشی وسپس تا مبلغ مشخص میتوانی خرید کنی سپس باید ان را در بین مردم بفروشی وتبلیغ کنی مثل ادکلن وشامپوو....وسر هر ماه 22درصد خریدت رو به حسابت واریز میکنند وسپس مقدار خرید رامیتوان زیاد کرد و اشخاص دیگر را دعوت به کار کرد وبه مقدار فروش انها به تو سود میدهند .ویا این که خود مقدار جنسی را بخری وخود بفروشی سود خودت را به حسابت واریز میکنند حتی اگر کسی زیر گروهت نباشد تو میتوانی کار کنی .ولی اصل سود را زمانی دریافت میکنی که کسه زیر گروهت باشد.حکم شرعی چیست؟ممنون
پاسخ:
سلام
دوست عزیز؛ ضمن تقدیر از حق جوئی شما، شما را به مشاهده این مطالب دعوت میکنم:
2. نظر آیت الله خامنه ای
3. نظر مراجع
5. 11 مرجع تقلید، بازاریابی شبکه ای را حرام میدانند!
موفق باشید
اگه فقط افزایش فروش باشه و افزایش افراد تو درآمد نقشی نداشته باشه ( پول کار خودت رو بگیری ) اونموقع از شیر مادر حلالتره !
پاسخ:
اون موقع شما تنها یک بازاریاب ساده هستید. به خاطر داشته باشید که وصف «شبکه ای» بیشتر به معنای شبکه انسانی است!!
در این صورت شما بازاریاب شبکه ای نیستید و ظاهراً از لحاظ شرعی مشکلی وجود ندارد.
اما سایر ابعاد بازاریابی شبکه ای، مانند تبعات اجتماعی، آموزشهای مسموم، ایجاد نوعی انحطاط اخلاقی و... را نباید فراموش کرد.
باسلام درفتاوااشاره شده کسب درامدناشی ازافزایش اعضا جایزنیست امااگرافزایش درامددراثرفروش افرادباشدحکمش چیست؟
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">